Havien passat molts anys del darrer cop que
havia trepitjat la universitat. Vaig deixar de ser estudiant i universitari a
temps complert el 2003, quan acabava la llicenciatura a l’antiga Facultat
d’Enologia de la Rovira i Virgili a Tarragona. Després, afortunadament, va venir
la feina i no va ser fins el 2005 quan vaig engrescar-me a ampliar coneixements
en mestratge d’administració i direcció d’empreses, àlies MBA. Gairebé set anys
després de la graduació d’aquest postgrau avui he tornat a la universitat. El
retrobament el dec a l’Albert Mestre, professor associat del Campus Terres de
l’Ebre de la Rovira i Virgili que imparteix màrqueting al Grau d’Administració
i Direcció d’Empreses.
L’Albert va explicar-me que intenta acostar l’empresa
als seus alumnes mitjançant un parell de sessions per curs a càrrec de
professionals actius. Em sembla un plantejament encertadíssim i segur que pot
ser molt útil per a l’alumnat. En resum, el meu retrobament amb la universitat
ha estat especial, sobretot perquè mai havia tingut la oportunitat d’impartir
una sessió als universitaris i perquè és el primer cop col·laboro amb la
comunitat educativa com a director de màrqueting i directiu d’una companyia.
L’ocasió m’ha permès presentar l’Agrícola Sant Josep i explicar que hi faig allí
com a director de màrqueting. Ha estat realment interessant preparar i exposar
un cas pràctic sobre una experiència professional sobre el cicle de vida d’un
producte i la relació amb la presa de decisions estratègiques i operatives. El
vi ha estat protagonista d’aquest cas i per tant he hagut de dedicar una part
important de la sessió a facilitar una panoràmica del món del vi i un zoom a
Catalunya, al sud del país, a la Terra Alta i al poble de Bot. A la sessió han
assistit gairebé la totalitat dels 52 alumnes de 1r i 2n curs del grau i m’ha
sorprès molt en positiu la quantitat i la qualitat de les preguntes que m’han
adreçat i que he intentat respondre. També ha estat sorpresa el coneixement del
territori que he percebut entre els alumnes. I si!, encara que sigui dolç i amb
escuma, coneixen el vi! A la satisfacció que sento al acabar aquest jornada
haig d’afegir la que em generen dues reflexions que us faré com a conseqüència
d’aquesta experiència tant rica. D’una banda, la preparació de la sessió m’ha
portat de nou a la recerca de dades sobre el món del vi. Tot i que encara hi ha
molt marge de millora, en especial a Catalunya, cal celebrar que la gent del
vi, cada cop tenim més dades, i de més qualitat, al nostre abast per ajudar-nos
a comprendre el comportament del mercat. És necessari que el sector també
maduri en aquest camp. Per altra banda, vaig iniciar els meus estudis
universitaris d’enginyeria tècnica en indústries alimentàries el 1998 al
desaparegut campus de Tortosa de la Universitat Internacional de Catalunya.
Avui m’he quedat totalment impressionat pel Campus de les Terres de l’Ebre de
la Rovira i Virgili a Tortosa i és evident que hi ha hagut un salt quàntic en
els recursos universitaris d’aquestes terres. M’he retrobat amb en Pau Galiana,
qui va ser professor d’economia de la meva promoció a la Internacional i que
actualment exerceix la docència a la Rovira i Virgili. Gràcies al a xerrada que
em mantingut amb en Pau, de fet ha volgut entrevistar-me, també he percebut que
tenim uns docents plenament conscients dels problemes del territori i que a més
no els importa fer activisme en favor del bé comú. En resum, aquest Campus de
les Terres de l’Ebre és un ingredient més per fer territori que cal aprofitar. Finalment,
espero tenir una altra oportunitat com la d’avui, m’ho he passat genial!
Cap comentari:
Publica un comentari a l'entrada