El cas de la CE193, i el de Pepe, no és aïllat ni nou. I es per això, que l’emotiva visita de l’11 d’abril també em serveix d’excusa per deixar una reflexió sobre la història recent de l’activitat vitivinícola a la Terra Alta i els profunds canvis que està experimentant. No em costa imaginar-me una lectura com la que us proposo tot seguit en alguna reedició del llibre vermell del vi català (Els Vins de Catalunya, 1979, Jaume Ciurana): “Durant el S.XX i els primers anys del S.XXI, a la Terra Alta, la vinya arribà a assolir les 8.000 hectàrees de conreu, un màxim històric de superfície plantada. Avui, l’activitat s’ha redimensionat, adequant-se a la capacitat de fer mercat i de generar valor afegit, dels cellers i convertint les vinyes en preuades catifes escampades arreu de La Plana i l’Altiplà.” Aquesta perspectiva defineix la pèrdua de les vinyes velles, i de superfície vitícola, com un problema relatiu per al sector. Aquest escenari de canvi (també en termes paisatgístics) obliga, de nou i d’una vegada per totes, a dibuixar un horitzó de futur per la vinya i el vi de la Terra Alta.
La frase: “Primer m’agrada el que tinc a prop. Desprès, també m’agraden altres coses.”
dilluns, 25 d’abril del 2011
Nous escenaris, nous horitzons
A pesar de la generositat que sempre ha caracteritzat la nostra viticultura, la mediterraneitat de la Terra Alta, no ha donat mai, en condicions de conreu tradicionals, vinyes velles amb ceps de grans dimensions físiques. Durant el repòs hivernal, amb les vinyes despullades, hom pot apreciar siluetes anàlogues a copes, ventalls i canelobres de totes les formes imaginables. És així com a partir dels 10 o 15 anys de vida, determinar l’edat d’una plantació tradicional requereix alguna cosa més que prendre mides. Cal fixar-se en les formes i en més coses.
Subscriure's a:
Comentaris del missatge (Atom)
Cap comentari:
Publica un comentari a l'entrada