dilluns, 5 de febrer del 2007

La millor cuina del món (carta publicada a La Vanguardia el 15/12/2006)

En els darrers “30 minuts” i sota el títol “Ambaixadors del gust” varem poder gaudir d’un excel·lent reportatge dedicat a l’impacte de les creacions culinàries de diversos xefs de l’estat. Havent fet la digestió, hem quedo amb dos coses. La primera de la mà de Ferran Adrià: “la millor cuina del món”, referint-se a Espanya i França, “sorgeix dels millors productes del món”, que sorgeixen de l’agricultura. La segona de l’elevada valorització dels productes agroalimentaris amb indicació geogràfica reconeguda experimentada en l’estat de Califòrnia. De la primera dedueixo el pes específic i l’impacte de l’agricultura i indústria agroalimentària al nostre país, que deu superar de bon tros les xifres del PIB de l’agricultura. De la segona, tant sols una consideració: a casa nostra hem d’aprendre a valorar i respectar més les denominacions d’origen (D.O.), com a símbol de garantia i qualitat del consumidor. Desconec els indicadors utilitzats pel Govern a l’hora de prioritzar i orientar les polítiques, però sense cap dubte el PIB del sector agrícola no es correspon amb lo que realment es capaç de generar el sector: cuina, turisme, paisatge i moltes més coses. Si més no durant la campanya no varem sentir parlar gens d’agricultura, inclús en algun mitja del país es descuidaren la corresponen conselleria. Sembla ser que el nou nom del Departament (Agricultura, Alimentació i Acció Rural) presenta una millor lectura. Per tant prenguin nota, no sigui cas que en els millors restaurants del país, es quedi el celler i el rebost ben buit.